سویا و سلامت
پروتئين سويا تنها پروتئين گياهي است كه از لحاظ كيفيت با پروتئين گوشت،تخم مرغ،شير برابري مي كند. سويافاقد کلسترول است وچربی های اشباع شده کمي دارد. علاوه بر این بسیاری ازمحصولات سويا، حاوی پروتئین با کیفیت بالا ،مواد معدنی ضروری و ویتامین ها ، از جمله ویتامین هایB1،B2، ویتامین A وD، کلسیم، آهن و پتاسیم مي باشند كه در رژیم غذایی كامل نقش بسزايي دارند.
سويا حاوي كربوهيدارت غيرقابل هضم است كه باعث بهبود در عمكرد هضم و محيط روده،كمك به ايمني بدن بهبود متابوليسم چربي و بهبود جذب املاح بدن مي شود و تمامي اسيد آمينه هاي مورد نياز براي سلامتي انسان را تامين مي كند.از طرفي فرآورده هاي حاصل از آن داراي تركيبات بيواكتيوي است كه به آنها فيتوكميكال مي گويند و همين امر سبب مي شود كه ماده اي فراويژه بنامند.فيتوكميكال اصلي موجود در سويا ايزوفلاوون است كه پروتئين سويا به همراه ايزوفلاوون ها از بيماري قلبي و پوكي استخوان و برخي سرطان ها جلوگيري مي كند.
- بر اساس مطالعات هیات سویای ايالات متحده،این محصولات می توانند بخش مهمی ازیک برنامه رژیم غذایي سالم باشد.

کاهش ابتلا به بیماری های قلبی

انجمن قلب آمريكا اعلام نمود مصرف روزانه 25گرم سويا با فيتواسترول در رژيم غذايي كم چرب ،خطر ابتلا به بيماري قلبي را كاهش مي دهد.


جلوگیری از بروز سرطان پروستات

در بیش از 40 نوع تحقیق مختلف ثابت شده است که سویا باعث بهبود عملکرد پروستات می شود، زیرا حاوی مقادیر زیادی ایزوفلاوون است. ایزوفلاوون، یک نوع آنتی اکسیدان برجسته و موثر در جلوگیری از ایجاد غدد سرطانی در پروستات است و از ترشح آنزیم هایی که باعث تحریک رشد نابهنجار سلول های تشکیل دهنده پروستات می شوند، جلوگیری می کند. میزان پایین سرطان پروستات در مردان آسیایی، گویای استفاده آنها از این ماده غذایی بی نظیر است.

تضمین سلامت استخوان

مطالعات آماری نشان می دهد که مصرف سویا در خانم های یائسه از بروز پوکی استخوان در آنها جلوگیری می کند. مردان نیز از فواید سویا در این زمینه بی بهره نیستند، زیرا مصرف آن استخوان ها را محکم کرده، کمبود مواد معدنی را جبران می کند و باعث کاهش بیماری آرتروز می شود


حفظ سلامت روده بزرگ

آمار مرگ و میر به دلیل سرطان روده در بیماری های دستگاه گوارش بالاترین درصد را به خود اختصاص می دهد. البته هنوز دانشمندان به هیچ گونه دلیل علمی یا ادعای قطعی در این زمینه دست پیدا نکرده اند. اما سویا نقش مهمی را در حفظ سلامت دستگاه گوارش که روده نیز جزئی از آن به حساب می آید، بازی می کند. تحقیق و بررسی در مورد افرادی که از سرطان روده جان سالم به در برده اند، حاکی از آن است که مصرف سویا باعث کاهش تکثیر سلول های سرطانی در روده می شود.

تقویت سیستم ایمنی بدن

سویا حاوی یک نوع زداینده قوی، به نام ساپونین می باشد. ساپونین ها به کلسترول های درونی امعاء و احشاء چسبیده و از جذب آنها در بدن جلوگیری می کنند. علاوه بر این ساپونین ها با از بین بردن میکروب های مضر سلامت بدن را تثبیت می کند.

پیشگیری از بیماری های کلیوی

خون افرادی که از بیماری قند رنج می برند، دارای مقادیر زیادی گلوکز است و سلول های بدنشان از تشخیص انسولین عاجز می باشد. انسولین نام هورمونی در بدن است که میزان جذب گلوکز را تنظیم می کند و باعث کاهش قند خون می شود. افراد دیابتی که در رژیم روزانه خود از سویا استفاده می کنند، میزان گلوکز خونشان به طرز شگفت آنگیزی کاهش می یابد. از آنجا که بیماری دیابت نهایتا منجر به بروز امراض کلیوی می شوند، پس می توان گفت که سویا به طور غیر مستقیم در پیشگیری و درمان بیماری های کلیوی اثرات مفیدی دارد

کاهش ابتلا به سرطان پستان

سویا حاوی ماده ای به نامGenisteinاست که نقش مهمی در مبارزه علیه سرطانی شدن سلول های بافت سینه دارد.در این مطالعه مشخص شد ، زنانی که سطح این ماده در خونشان بالاست ، تا یک سوم کمتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.این محققان روی 25 هزار زن 40 تا 69 ساله ، به مدت ده سال و نیم بررسی کرده اند و این نتایج را بدست آورده اند.محققان پیش از این نشان داده بودند زنانی که در رژیم غذایی شان از غذا های حاوی سویا استفاده می کنند ، کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی در سنین سالمندی هستند.

سويا و سلامت مو

پروتئين سویا با دارا بودن بيش از 50 % پروتئین غنی از لیزین و ترکیبات فسفو لیپیدی مانند لیستین می باشد که در سالم سازی ساختمان مو مؤثر وموجب نرمی و درخشندگی موها می گردد. سویا در بین گیاهان غلافدار بیشترین مقدار ویتامینهای گروه B را دارا بوده و نیز حاوی ویتامین های A ،D ،E ،K می باشد که مجموعه این ویتامینها موجب تشدید فعالیت سلولی و تقویت رشد موها می گردد.